Csatorna vs. házi szennyvíztisztító vita: Miért kezdtünk bele?

2013. szeptemberében a Nevelek Gödhöz csatlakozásával kapcsolatos lakossági fórumon Markó József polgármester arra bíztatta a nevelekieket, hogy önszerveződő módon kezdjenek a csatornázás előkészítésébe, mert ez a jövő útja, enélkül a többi infrastruktúrális fejlesztésnek nincs értelme.

2014. első félévében 25 lelkes neveleki önkéntes járt házról házra, hogy összegyűjtse a víziközmű-társulat megalakításához szükséges 2/3-os támogatást. 6 hónapnyi megfeszített munka eredményeként a tulajdonosok 52%-ának támogatását sikerült megszerezni, de ezeknek is közel harmada bizonytalan volt.

A házalás során jutottunk el olyan tulajdonosokhoz, akik már teljesen környezetbarát módon, egyedileg megoldották a szennyvizük ártalmatlanítását telken belül és emiatt később sem kötelezhetők a csatornaépítésre.

Több újonnan építkező számára is vonzó volt ez a lehetőség, de nem akartak elhamarkodott döntést hozni, ezért felkértek minket, hogy készítsünk a csatornás tájékoztatóhoz hasonló átfogó információs anyagot. Ennek részeként 2014. december 6. és 2015. április 11. között több alkalmas vitasorozatot szerveztünk, amelyben minden oldalt igyekeztünk megszólaltatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük