Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések működése, telepítése és üzemeltetése

Műszaki leírás:

 1. A házban keletkező szennyvizet a kertben a föld alatt elhelyezett szennyvíztisztító kisberendezésbe vezetik, mely egy saválló acél tartályból és egy külső légfúvóból áll. Egy 4 fős családra méretezett kisberendezés 0,6 m3/nap szennyvizet képes megtisztítani.
 2. A mechanikai szűrés és biológiai tisztítás a tartályban kialakított külön terekben történik a beáramló levegő hajtóerejének és oxigén tartalmának felhasználásával
 3. A kisberendezésből eltávozó tisztított víz – amely teljesen zsír- és uszadékanyag-mentes – a réselt dréncsövekből kialakított elszikkasztó mezőre kerül, ahol gyökérzónás öntözővízként hasznosul.

Működés biztosítása:

 • A rendszer napi működtetéséhez a légbefúvó áramellátását biztosítani kell.
  Költség: 1500 Ft/hó
 • A felhasználó feladata a berendezés működésének napi ellenőrzése (rátekintés) és az acél szűrőkosár ürítése legalább hetente.
  Költség: 0 Ft/hó
 • A rendszer nagyon érzékeny a háztartásban használt vegyszerek és a szennyvízbe kerülő gyógyszermaradványok baktériumölő hatására, ezért csak bizonyos típusú vegyszerek használhatók. Nagyobb mennyiségű vegyszer használata vagy hosszabb antibiotikum kúra után szükséges lehet az oltóiszap frissítése.
  Költség: bruttó 20.000 Ft/alkalom
 • Az oldómedencében leülepedett legfeljebb 1 m3 szennyvíz iszap eltávolítása várhatóan évenként normál szippantással, majd az oltóiszap frissítése. A keletkezett szennyvíziszap nem minősül veszélyes hulladéknak, komposztálható.
  Költség: bruttó 20.000 Ft/év

Biztonsági tanúsítványok:

Az egyedi szennyvíztisztító kislétesítmények CE minősítéssel rendelkeznek, amely minősítés az Unió legmagasabb minőségi besorolása.

Az SC4-50 berendezés család rendelkezik az Országos Vízügyi Főigazgatóság É-020/2006 számú ÉME engedélyével.

2011. évi CCIX. törvény alapján amennyiben a tulajdonos évenkénti akkreditált laborban történt vízvizsgálattal igazolja, hogy a rendszer működéséből adódóan a talajvíz minősége nem romlott, mentesül a csatorna kiépítése illetve a meglevő csatornára való rákötés alól.

Telepítés:

 1. A kisberendezés illetve a szikkasztómező helyének kialakítása. A földmunkával érintett terület nagysága egy 4 fős családra méterezett 0,6 m3-es kisberendezés és 10 m hosszúságú dréncső esetén 20-30 m2. A földmunka házilag is elvégezhető, ebben az esetben a kivitelező műszaki felügyeletet biztosít.
 2. Kisberendezés és dréncsövek telepítése és üzembe helyezése

A telepítés teljes időigénye néhány nap.

Finanszírozás:

 • A telepítés költsége teljes kivitelezést magába foglaló munkadíjjal együtt kedvezmények nélkül legfeljebb 815.000 Ft.
 • A rendszer településrészi szintű kiépítését az önkormányzat nem támogatja, mert a szakszerű üzemeltetés túl nagy terhet ró a lakosokra, és sokak számára jelentős életvitel változást jelent. Ilyen módon pályázati támogatás nem igényelhető.
 • Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés építésére Fundamenta lakástakarék-pénztári megtakarítás felhasználható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük